måndag 13 oktober 2008
Rimmad oxbringa med rotmos och pepparotssås
En perfekt middag nu när rotsakerna är billiga, och moset har dessutom vacker höstfärg.Förr saltade man kött för att det skulle hålla under vintern, ett annat alternativ när man ville förvara köttet en kortare tid var att rimma det. Nu för tiden äter vi det bara för att det är så gott, köp färdigrimmad oxbringa i affären och koka den sedan själv.
Rimmad oxbringa med rotmos och pepparotssås 4 pers
800g rimmad oxbringa
1 morot
100g rotselleri
liten bit purjolök
några svertpepparkorn
1 lagerblad
Skär grönsakerna i grovabitar lägg dem i kastrull tillsammans med kryddorna och oxbringan, täck med vatten och låt koka ca 1 1/2 timme tag upp den och låt den kallna spara kokspadet till moset och såsen. När moset och såsen är klara bryner man skivor av oxbringan hastigt i en stekpanna.
Rotmos
1 kålrot
2 morötter
50g rotselleri
5 potatisar
en stor klick smör
salt peppar
Skala och tärna rotsakerna koka dem i lagen från oxbringan tills de är mjuka stöt dem sedan med en potatisstöt smaksätt med salt peppar och smöret.
Pepparotssås
3 dl mjölk
riven färsk pepparot efter smak
vetemjöl, smör
lite lag från oxbringan
salt vitpeppar
Blanda ihop lika delar mjukt smör och mjöl till en slät klump(beurre manié). Koka upp mjölken, tillsätt beurre manié lite i taget under vispning, ju mer mjölblandning desto tjockare blir såsen/stuvningen. smaka sedan av med pepparot, lag salt och peppar,
Servera med persilja. smaklig måltid
Prenumerera på:
Kommentarer till inlägget (Atom)
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar