lördag 15 mars 2008

Att äta kött eller inte äta kött det är frågan?

För er som tror att jag inte gillar vegetarianer så har ni fel! Det är jag inte alls, frukt och grönt tycker jag både är gott och så äter jag det ofta! Men jag måste erkänna att en stek är ju aldrig helt fel ibland. Men jag har i alla fall här tänkt ta upp ett stort problem som drabbat alla kött ätare. För är det nu så att man måste ta och göra en kovändning när det gäller nöt?

Vi har under en tid kunnat följa debatten om hur skadligt det är för miljön att äta nötkött. Ja som kock kan man ju ha lite svårt att veta, hur man skall ställa sig till detta problem. Om ett kilo nötkött är lika skadligt för miljön som att köra bil i tre timmar och samtidigt lämna alla lampor på i hemmet. Då är ju detta ett grymt hårt slag i magen för det Svenska köket. Tänk om mormor hade hör det här, då hade hon fått stora dåndimpen.
Hur skall vi kunna lössa detta problem då? Tja det är ju en svår "nöt" att knäcka eller skall jag säga bräcka.

Jag har i alla fall leka med tanken lite och här kom jag till slut fram med några alternativa lösningar till problemet:

- Varför kan vi inte låta korna åka lokaltrafik? Nu när alla kan köra Ekobil med gott samvete och slipper åka buss.
Det skulle ju vara en utmärkt lösning man skulle ju kunna koppla på en tratt på dom stackars kornas bakdel och med en slang kopplades på till biogas motorn på alla bussar. Då skulle ju korna till och med kunna driva bussen framåt med lite metangas från deras magar.

- Eller man skulle kanske helt sluta med att äta nötkött! Såga ner all regnskog och börja odla sojabönor. För då kunde vi äta en massa olika sojabiffar! Fast vore det så smart då?
Vad skulle vi göra med allt trä som skulle bli över?
Och för den delen så behöver ju regnskogen för att vi skall kunna leva och andas.
Men med all trä skulle vi ju kunna göra papper av, som man förmodligen kommer att behöva om man äter soja biffar varje dag.
Men oj, tänk nu lite här Erik, då skulle vi ju behöva ha trattar där bak vi med! Och hur skall det gå när vi skall sitta ner i bilarna dag ut och dag in, ont där bak....

- Eller skall vi tror på tekniken? Eller varför inte på genmanipulation, som en av framtidens lösning för oss köttätare. En pruttfri ko vore ju ett klock rent (kock rent) alternativ. Och om jag titar tillbaka i min text några rader upp så lär vi vara tvingade att i framtiden avla fram pruttfria människor också. Oj nu vart detta riktigt seriös fy på dig Erik:-) Nu får du sluta.

Men som sagt detta är ett allvarlig problem för vår framtida, en rad studier pekar ju på detta problem som en enorm skada för vår miljö.
Och jag och mina kompisar som äter lite förmycket nötkött, bör i framtiden äta mer vegetarisk. För sedan är det bara att koppla på tratten där bak och fisa oss fram i trafiken.

Men om jag skulle ta och runda av den här funderingen kring klimat frågan. Så det känns i alla fall bra att veta att veganrörelsen har diskuterat miljöaspekten så länge. Och att dom slutat elda upp lastbilar. För det kan man kan ju undra hur bra det var för klimatet? Jag menar, brandrök från en lastbilen fullt med miljöfarligt nötkött, det kan ju inte vara bra!
Ja ja nu får jag som mormor skulle fått, stora dåndimpen.
Och så var det dax att skala mig en morot, släppa en fis och köra bil med ett glatt samvete. Jippi jag är en miljö tänkande kock!

Men vänta nu käre Erik frågan då??? Att äta kött eller att inte äta kött??? Vi trodde att vi skulle få veta svar på denna fråga???
- Ja det är ju en fråga, jag tror jag måste göra en rapport förs! För hur skall jag annars få fram svaret på denna så svår fråga? Men om jag gör en rapport då får jag fram svaret, eller hur!

3 kommentarer:

Richard Lindström sa...

Haha trevlig läsning om ett viktigt ämne! Kor som åker lokaltrafik röstar jag på!Skulle nog bli populärt, speciellt här i Sthlm.=) Vi hörs! Hade

Anonym sa...

See here or here

Anonym sa...

Du kanske borde läsa på lite om vart alla sojabönor tar vägen, inte är det till sojabiffar!