söndag 4 januari 2009

Frasigt och smakligt


Gott nytt år!

Filodeg tycker jag är rätt kul att använda i matlagningen, och det funkar ofta bra att ha som en variation till smördegen. (särskilt för alla som gett någon form av "nu-ska-jag-börja-ett-nytt nyttig-liv-nyårslöfte). Lägg gärna filodegen du inte använder i en fuktig handduk, och förvara alltid degen i en ordenligt åtsluten plastpåse, så den inte torkar.


Jag gjorde en paj igår som blev riktigt bra, man kan förstås alltid variera fyllningen efter vad man har hemma, men jag föredrar när man gör en lite torrare fyllning utan äggstanning. Har man mycket julskina över men är less på julmaten kan man byta ut all kyckling mot små bitar av den.


Filodegspaj med kyckling

( räcker till 2-3 pers)
2 kycklingfileer
1/2 broccolistånd förvällt
en skvätt rödvin, balsamvinäger, fond, salt, peppar
ca 5 ark filodeg
olivolja
fetaost
6 soltorkade tomater
frysta eller färska örtkryddor
( ev några små bitar av julskinkan)
Några klickar cremefraiche
balsamico sirap
Stek kycklingfileerna i bitar, smaksätt med rödvin, balsamvinäger, fond salt och peppar. Låt små broccolibitar steka med mot slutet.
Pensla en pajform med olivolja, lägg på ett lager filodeg,den får gärna vara större än formen, pensla med olivolja, lägg på ett nytt lager. Fortsätt tills alla lager ligger i pajformen. Knövla till kanterna. Lägg bitar av soltorkade tomater, smulad fetaost, kyckling skinka och örtkryddor. pensla kanterna med uppvispat ägg, ställ in i ugnen på 175 grader ca 15 min. ta ut formen klicka över cremefraiche och ringla balsamicosirapen.Inga kommentarer: