onsdag 3 december 2008

Triss i småkakorJag har börjat med lite julbak, tre sorters småkakor har det blivit än så länge.


Efter att ha tillbringat åtskilliga timmar med tidningar och kokböcker som svämmar över av recept på julgodis och kakor, blir man så smått sugen, kakor kan man alltid frysa in, julgodiset fick vänta en liten stund till.

Kakbak 1 blev en liten kavlad variant, receptet kommer från Anna och Fanny Bergenströms bok Vinterns goda ting. Kakorna stansades med pepparkaksformar till små hjärtan som beströddes med kanel och socker.

Kakbak 2 kallas Farmor Ingas kakor i ovan nämnda bok. Kakorna får smak av både mandel och hasselnöt.

Kakbak 3 Receptet kommer från förra årets julnr Lantliv, en liten knäckig mördegskaka smaksatt med apelsin.

Jag har nog svårt att ta ut en vinnare av dessa kakor, alla hade sin charm. Överhuvudtaget tycker jag att det är ganska charmigt med småkakor, gärna upplagda på vackra kakfat i flera nivåer.

Kanelstjärnor( eller hjärtan om man som jag saknar stjärnpepparkaksform)

Ugn 200 grader. ca 70 kakor (Jag gjorde halv sats)
3 1/2 dl vetemjöl
1 dl potatismjöl
1 ägggula
200 g smör
1 msk kallt vatten
1 ägg till pensling
strösocker och kanel

Mät upp mjöl och socker, tillsätt äggulan, smöret och vattnet, arbeta snabbt samman till en deg, lägg i kylen ca 30 min. Kavla ut degen 2-3 mm tjock, och ta ut små stjärnor med pepparkaksmått. Lägg på en plåt, pensla med uppvispat ägg, strö på kanel och socker. Grädda ca 10 min mitt i ugnen.

Farmor Ingas kakor

ugn 200 grader ca 45 kakor
50 g mandel
50 g hasselnötskärnor
200 g smör
1 rågad dl strösocker
3 dl vetemjöl

Mal mandel och nötter, gärna med en gammeldagsmandelkvarn. Blanda socker och smör, tillsätt sedan mandelnötraspet och sist vetemjölet. Arbeta snabbt ihop till en deg, rulla till drygt hasselnötsstora kulor lägg på plåtar, räffla kakorna med en gaffel. Grädda mitt i ugnen ca 10-12 min.
Apelsin och vaniljkakor

Ugn 200 grader ca 40 kakor
150 g rumsvarmt smör
2 1/2 dl florsocker
1 msk rivet apelsinskal
2 msk pressad apelsinsaft
3 1/2 dl vetemjöl
1 tsk vaniljsocker
1 krm salt
Florsocker till dekoration

Kör smör och socker i matberedare med skal och saft från aplesinen, balanda de torra ingredienserna och tillsätt i smörblandningen. Kör till en smidig deg. Dela degen i två, rulla till rullar 4-5 cm i diameter, vira in i smörpapper eller plastfolie, kyl minst 30 min i kylskåp. Skär rullarna i skivor 1/2 cm tjocka, lägg på plåt grädda mitt i ugnen ca 10 min. När de svalnat pudra med florsocker.


Inga kommentarer: