tisdag 4 november 2008

Bläddra och längtaLagade rimmad lax med dillstuvad potatis, så enkelt men otroligt gott.
Blev inspirerad av en av mina favoritkokböcker, Längtans mat av Annica Triberg, Per Ranung och Tore Hagman. Kokboken innehåller bara svenska klassiska recept. Här finns inga moderniserade lightvarianter eller utländska influenser, detta är verkligen en hyllning till det ursprungliga svenska smakerna.
Boken är uppdelad i kapitel med rubrikerna, skärgården, åkern, skogen, insjön, och fjällen. Varje kapitel har en miljöbeskrivning med lite kulinarisk kuriosa och helt otroligt vackra bilder. Verkligen en bild av Sverige när det är som vackrast. Detta är framför allt en inspirationskokbok, en sådan man ska bläddra i och säga:
-Ja, just det, vad länge sen vi åt......
så var det för mig och därför blev det alltså rimmad lax med dillstuvad potatis till middag(jag ska erkänna att jag fuskade och köpte färdigrimmad lax, men annars hade jag ju varit tvungen att vänta en hel dag till)
Här är receptet.
8 personer
rimmad lax
1 kg laxfilé
1 dl salt
0.6 dl socker
Tag bort benen från laxen med en liten tång. Blanda salt och socker och gnid in fisken med blandningen. Lägg laxen i en tät plastpåse och slut till. Låt stå i rumstemperatur ca 2 timmar så att blandningen smälter. Ställ in den i kylen och vänd påsen ca 3 ggr under 24 timmar, ta upp fisken, torka torr och skiva den tunt.
Dillstuvad potatis
1 kg kokt potatis
1 liter mjölk
6 msk maizena
2 msk vatten
salt,peppar
1 dl hackad dill
Koka upp mjölken. Rör ut maizenan i vattnet. Vispa ner detta i mjölken tills den tjocknar. Smaka av med salt och peppar. Skiva potatisen , slå blandningen över och värm, Tillsätt dillen före serveringen.

1 kommentar:

Bror och Mor sa...

De lät gott , hoppas de går att göra uppe i norrland också :)