söndag 30 november 2008

Riktig söndagsmat


Här kommer receptet på en ordentlig söndagsstek, jag gjorde hasselbackspotatis till men det fungerar lika bra med vanlig kokt.
Ingredienser till recept ca 8 pers
1,5 kg nötkött som rostbiff, innanlår, fransyska eller kalv
2 msk smör
2 morötter
1 färsk rotselleri
1 bunt persilja
Några kvistar timjan
2 gula lökar
2 krm vitpeppar
3 ansjovisfiléer (100 g)

Steksås
Fräs 5 matskedar mjöl i 50 gram smör. Sila ner skyn från ugnspannan under omrörning. Tillsätt 3 deciliter grädde. Låt koka 5 minuter. En skvätt ljus soja gör susen. Någon matsked gelé blir också gott. Örtsås blir det med någon deciliter hackade örter som dragon, persilja och gräslök. Med två deciliter stekt svamp blir det svampsås. Smaka av med salt och vitpeppar.

Tillagning av recept
Sätt ugn på 150 grader. Bind eventuellt upp köttet med steksnöre. Skala och rensa rotfrukter, persilja och lök. Hacka i grova bitar. Ansjovisen hackas också grovt. Hetta upp en stekpanna. Gnid in köttet med salt och peppar. Bryn köttet hastigt runt om i smör. Lägg köttet i en ugnssäker form med höga kanter. Låt grönsaker och ansjovis bli varma i pannan och fördela runt köttet. Sätt i ugnen och låt gå i cirka 40 minuter. Tillsätt 5 deciliter hett vatten. Stek ytterligare cirka 1 timme. Sätt i en termometer. Innertemperaturen ska vara över 65 grader, då är steken rosa. Vid 75 grader är den helt genomstekt. Välj hur du vill ha den. Låt steken vila 10 minuter. Skär i skivor tvärs över fibrerna. Lägg upp på fat eller låt svalna helt och servera som kall marinerad stek. Skyn häller du av och gör sås eller marinad av. Rotfrukterna kan serveras till steken. Klassiskt till är kokt potatis, grönsaker, sötsur gurka, gelé och steksås.

Inga kommentarer: