fredag 21 november 2008

Sötpotatis




Jag tycker sötpotatis är intressant. En avlång, knölig sak ursprungligen från sydamerika som trots namnet inte alls är släkt med vår vanliga potatis.


Lagade ett par kenyanska sötpotatis plättar med ingefära och sesamfrö i , en sorts sötare rårakor. Rätt knepiga att steka, fastnade hela tiden i stekpannan trots mycket olja, men det var mödan värt. Plättarna serverades med jordnötssås och philadefiaost, underbart gott! sötsalt och massor av spännande smaker. Dessa måste ni testa. ( Man kan servera plättarna och såserna som tillbehör till kött/kyckling om man vill ha det lite matigare.)



Sötpotatisplättar 4 pers

1/2 kilo sötpotatis (skalad och grovriven)

1 ägg

1 dl mjöl

1/2 dl sesamfrö

2 cmingefära (strimlad)

2 strimlade spanska peppar (går att utesluta om man inte gillar stark mat)

1 tsk salt

ojla till stekning


Blanda alla ingredienser utom oljan. Forma till biffar och stek i en het panna med olja.



Jordnötssås

1/2 vitlöksklyfta(pressad)

1 tsk färskpressad limesaft

2 msk råsocker

1 tsk salt

1 dl jordnötssmör

5 msk kokosmjölk


Vispa samman ingredienserna till såsen.


Servera plättarna med jordnötssås och philadelpiaost.









Inga kommentarer: