fredag 19 september 2008

Erik´s Gondolen en restaurang högt uppe i det blå?

Jag vad skall man säga när man med glad min och pigga fötter var på väg till Restaurang Gondolen. Denna legendariska restaurang 33 meter över riddarfjärden. På väg dit med stora förväntningar och återigen en gastronmisk resa utöver det vanliga?

Det första man möter är en gedigen gäst bok där man stoltserar om gamla och ny celebrera gäster som avnjutit Erik Lallerstedts välkomponerade menyer. Denna gång var resan med den föråldriga Stena färjan mer en sjunkande eka än ett ståtlig skonare, på jakt efter nya äventyr på det gastronomiska havet.

Vi får i alla fall ett bord med lite små slitna möbler som vi inte än märkt tack vare den förväntan och sug som finns nere i magen.
Mat nu är det dax att kolla i menyn... Hmm få se nu rätt ok priser ganska smal meny men det är ju inget minus. Vi bestämmer oss efter en massa funderingar och vi tar:
Hummer på höstsallad med krondillspotkäs
och syltad shiitakesvamp. Ja det skall bli smaskens. Vi beställer in två olika men gott och passande vin enligt servitören och bara sitter där och väntar med spänning. Så anländer dom fina råvarorna till vårt bord. Vi smakar och äter funderar och smaskar. Smuttar på vinerna och lägger ner besticken.
Och hur blev då resultatet av förrätten undrar ni jo för att göra en plåga kort så lämnar den inga bestående minnen. En så fantastisk råvara som hummer borde inte kräva mycket för att bli smaklig, men här känns den tämligen ointressant, och likaså ostkrämen och salladen som serveras till, allt i samma kylskåpskalla temperatur. Men man får i alla fall tycka synd om den syltade shitake svampen som lyckas bryta av och göra rätten lite intressantare. Så betyget blir en tvåa av fem möjliga på förrätten.

Vi småsnackar vidare om olika restauranger och glömmer snabbt hummern som fick ta Katarina hissen raka spåret ner i det klara vattnen i riddarfjärden. Så kommer varmrätten in nu ska vi få njuta tänker vi!

Huvudrätten består av timjanstekt hälleflundra med hummersås
och rotfruktskaka. Fisken vi får in har perfekt stekyta och är saftig och mjäll, hummersåsen med bitar av kronärtsskocka är oklanderlig. Men tyvärr känns rotfruktkakan som en klonad variant av skolmatsalens potatisburgare och vi letar förbrilt någon annan rotsak än vår gamle vän kartoffeln. Inte okej för en restaurang i denna prisklass. Har findus varit på besök här eller? Kanske har man haft några potatisburgare över från frukosten på Restaurangen M i bottenplan. Och om jag inte minns fel så brukar ägaren hänga där rätt ofta. Ja ja en 2+ kan varmrätten få i alla fall tack vare den perfekt stekta hällen.

Och så till efterrätterna, här hittar vi både toppen och bottennoteringen för dagen. Crème brûlée med lakrits är kanske inte den vackraste jag sett med sin lite gråbleka ton men smaken är en höjdare, kombinationen med romkokta körsbär och den sötsalta knäckiga brulén är ny, spännnade och riktigt riktigt bra.
Mandel och pärondessert är en besvikelse, det inkokta päronet och den hackade rostade mandeln som serveras till är alltför menlösa. Rätten domineras istället av mintsorben som är så pass skarp i smaken att det lutar åt ”tandkrämsvarning” . Med tanke på att mint i sig är en ganska speciell smak är det mycket märkligt att denna inte nämns i menyn.

Så slutsummerat då? Visst, maten håller genomgående helt okej klass, men prisvärt näe, då krävs det att köket höjer ribban ett snäpp. Man kanske skulle lägga ner lite tid och slänga ut det gamla och in med det nya eller? Så tipset om man vill få sig en fantastisk vy från 33 meters höjd över riddarfjärden blir, tag plats i baren, beställ in kökets specialdrink, en riktigt smarrig rabarberdaquiri och njut. Ett hårt slag mot en legend inom den Svenska gastronomin men känner jag Erik rätt så har han redan något i "bakfickan". Vi kommer tillbaka på några år och kollar läget då.


Gondolen
Stadsgården 6, 104 65 Stockholm
Telefon: 08-641 70 90, Fax: 08-641 11 40
E-post: info@eriks.se
Boka bord: Boka bord

1 kommentar:

Anonym sa...

Jag håller!