måndag 29 september 2008

Grytstek i Jägarsmak
Det är kryddblandningen som gör den här grytsteken på älg till något alldeles extra. De mustiga kryddorna kombineras i en len sås av gräddfil och grädde och en aning vitlök. Det här behöver man för 8-10 personer:

1,8 kg benfri älgstek
2 msk margarin
vatten
2 vitlöksklyftor
1-2 tsk salt
3 kryddmått svartpeppar
3 kryddmått riven muskotnöt
3 kryddmått kanel
3/4 kryddmått kryddnejlika
3dl vispagrädde
3dl gräddfil
2 msk vetemjöl
1 msk smör

Så här gör man:
1.Är köttet fryst låt det ligga framme i rumsvärme ca 3 timmar. En oformlig bit kött kan bindas upp med ett snöre sedan det tinat i grytan.

2. Torka och putsa ev köttet. Bryn det runt om i stekpannan och ta sedan upp det. Vispa ur pannan med vatten och sila upp 1 dl steksky i stekgryta.3. Blanda kryddorna i en liten skål

4. Snitta vitlöksklyftorna, gör små snitt i köttet och fyll med vitlöken. Salta och gnid in köttet med kryddblandningen. Spara lite till avsmakningen av såsen.

5. Blanda grädde och gräddfil med stekskyn i grytan. Lägg ner steken och hetta upp, inte alltför hastigt.

6. Låt steken puttra under lock. Vänd den några gånger under tiden. Efter ca 1 1/2 -timme går det att sticka in en köttermometer i tjockaste delen, vilket är bästa sättet att kontrollera när steken är klar. Bräsera tills termometern visar 77°. Lätt rosa inuti är den vid 72°. När man är osäker på köttets ålder och kvalitet är det säkrast att välja den högre temperaturen.

7. Ta upp steken och håll den varm med aluminiumfolie runt. Arbeta samman smör och mjöl till en liten boll och vispa ner i såsen. Koka ca 5 min. Smaka av. Tillsätt ev den kryddblandning du sparat. Såsen ska vara riktigt mustig och kryddig. Skär upp köttet i skivor och servera med såsen kokt potatis, haricots verts och lingongelé.

1 kommentar:

lilian ohlsson sa...

Hade detta recept i min gamla receptbok, som förkommit(det fanns i Allt om mat på 80-talet) så frågade ett av mina vuxna barn varför jag inte gör den steken längre. Gissa om jag blev glad när jag fann det hos er Vi ska äta den idag som annnandagsmiddag. TACK
MVH
Lilian Ohlsson