lördag 25 oktober 2008

Den ultimata lyxen

Nyponsoppa med tahitivaniljglass och madelskorpor


Ostar från Jämtländska Skärvånger med en päron och äppelkompott

Kalv med potatisbakelse rödvinssås och citronsmör.

Röding med ingefära och morötter
Kantarellsoppa med kantarelltoast och sidfläsk

Husets krabbsallad med limemajonnäs äpple, gurka och vinbärstomaterFinns det något underbarare än att sitta i lugn och ro, och bjudas på den ena smakupplevelsen efter den andra, med portioner så pass stora att man hinner uppleva alla smaker men ändå så pass små att man är perfekt behagligt mätt när man avslutat sista tuggan på sista rätten.

Att äta en avsmakningsmeny är verkligen ren och skär lyx, på torsdagar fram till den 13 november kan man fynda denna lyx på Ulriksdalsvärdshus. Då bjuds det en 6-rätters avsmakningsmeny till priset av 385 kr. Jag var där i Torsdags!Ulriksdals Värdshus ligger vackert i Ulriksdals slottspark i Solna. När vi kommer har det börjat mörkna ute och det lyser inbjudande från fönstren. . Stämningen är lugn och behaglig och man känner sig väl omhändertagen.
Allra först får vi en liten aptitretare lågtempererad lax med pepparotskräm smakar som det låter, rena smaker, klassiskt, gott. Sedan kommer krabbsalladen. På bilden ser man inte riktigt allt, men under salladsbladen finns en terrin av krabbkött, majonnäs, gurka och äpple. Jag gillar att man blandar olika konsistenser, gurkan och äpplet är formade med kuljärn och det är inte förrän man biter i bollen man vet om det är gurka eller äpple man ska få smaka, kul!
Nästa rätt är kantarellsoppa med kantarelltoast, fantastiskt. Soppan är inte alls så tung som en del gräddiga svampsoppor kan bli, om det ser ut att vara lite soppa i muggen på bilden beror det bara på att jag i min iver att äta soppan glömde bort att fota. Kantarelltoasten, ja, vad ska man säga? Lagom sälta knaprigt sidfläsk och lite söt brytning av en (balsamvinäger?)reduktion, perfekt.
3:e rätten. Rödingen är så mjäll att den smälter i munnen och såsen med smak av ingefära är mycket god, men det kunde funnits lite mer smak i rätten, de små bollarna av gurka och morot är ganska tråkiga, jag hade gärna haft någon rotfrukt med tydligare smak som palsternacka eller rotselleri.
Sen kommer kalven med en perfekt rödvinsås, ramslökspurén är len och potatisbakelsen (som jag ibland kan tycka är lite tråkiga) består av papperstunna skivor potatis som lyckas vara både gräddiga och knapriga samtidigt. Alla delar av rätten är så goda att jag vill äta dem var för sig för att riktigt kunna njuta av alla smaker.
Ostarna består av en ädelost och en camember, båda är underbart goda. Det enda minuset är att man gärna kunnat öka på mängden kompott, den var i minsta laget.
Så till sist efterrätten: nyponsoppa med vaniljglass och mandelskorpor, smakar som, nyponsoppa med vaniljglass och mandelskorpor. Soppan är kall och ganska intetsägande, om jag ska vara helt ärlig känner jag ingen större skillnad mot Ekströms, och vad var det som var speciellt med glassen? Mandelskorporna påminner misstänkt mycket om sådana man köper i en blå påse från Ica, fast det kan väl inte stämma eller?
Som helhet är besöket fantastiskt bra och framförallt prisvärt. Klassen på maten är hög och den enda rätten som gjorde mig besviken var nyponsoppan, lite tråkigt, men när man äter 6 rätter så är det faktiskt inte hela världen.

3 kommentarer:

Anonym sa...

lina, du måste ju bli matrecensent eller nåt sånt :) det här va ju grymt bra skrivet! syns imorrn i skolan! kram maria.

Lina Marklund sa...

Tack så mycket, vad glad jag blir!

Broder sa...

Tänk så många bureburgare du får för de priset! ;)