måndag 20 oktober 2008

Fylliga smaker från ugnen



Bilden gör den kanske inte denna gratäng rättvisa, men den är en riktig höjdare. Dessutom är det nyttig mat, massor av fibrer och antioxidater. Tomaterna kan gärna göras dagen innan i en större sats. Tomatmaken blir extra koncentrerad och fyllig av ugnsvärmen, och de är perfekta att äta bara lätt söndermosade till spagetti, eller mixade med lite grädde och buljong som soppa.
Ugnsrostade tomater
till 1 kg tomater
2 tsk salt
1 tsk svartpeppar
1/2 tsk farinsocker
4 vitlöksklyftor
En näve olika färska örter( t.ex. basilika, timjan, rosmarin, persilja, oregano)
Lika många lagerblad som antalet tomater
4 msk olivolja
2 msk balsamvinäger, gärna en fyllig lagrad variant
Sätt ugnen på 220 grader, skär ett kryss i tomaterna och ställ dem bredvid varandra i en ugnsform. Hacka örterna och skiva vitlöken, blanda med salt, socker och peppar, tryck ner i kryssen på varje tomat tillsammans med ett lagerblad. Häll olivoljan och balsamvinägern över tomaterna och baka i ugnen ca 1 timme. Kasta inte bort spadet som blir i botten på formen, utan blanda samman det med tomaterna för maximal smak.
Använd sedan resterande tomater till att följande dag göra den mustiga böngratängen. Receptet är inte så exakt, och det behöver man inte vara när man gör denna rätt, fritt fram för improvisation!

Böngratäng
En stor ugnsform
300-400 g torkade vita bönor, kokade enligt anvisningar på förpackningen.
8 tomater rostade i ugnen se recept nedan
2 gula lökar
4 vitlöksklyftor
en liten bit rotselleri
1 burk hela tomater (gärna körsbärstomater)
2 dl grönsaksbuljong
riven smakrik ost (jag använde lagrad pecorino)
(ev även lite knaperstekt bacon)
ströbröd
olivolja

Sätt ugnen på 180 grader.

Hacka vitlök, gullök och rotselleri stek i olivolja tills allt är mjukt. Tillsätt burktomaterna och låt koka ihop en stund, smaka av med persilja salt och peppar. Mosa de ugnsrostade tomaterna och blanda med bönorna och lök/tomatröran i ugnsformen, blanda även ned buljongen. sätt in i ugnen 45 minuter , ta ut den strö över ströbröd, ost (och ev bacon), ringla över lite olivolja. Sätt tillbaka den in i ugnen ca 15 minuter till. Ta ut låt svalna av lite ät som den är eller som tillbehör till kött, fågel eller andra grönsaker.












Inga kommentarer: