lördag 4 oktober 2008

Rustikt på Byn


Byn creperie och ciderie ligger i en liten lokal på Rödabergsgatan 11 i Vasastan. Precis som namnet antyder serveras crepes och cider, men framförallt crepsens matigare kusin galetten. En galett är gjord på bovete och är därför både glutenfri och betydligt matigare än en crepe.

På Byn finns inget less is more i vare sig inredning eller mat, allt är rustikt och utstrålar fransk bondromantik, portionerna är rejäla, härifrån går man inte hungrig. På menyn finns galetter med tema hav, vilt, kött och vegetariskt, och sedan en sida med söta efterättscrepes. Maten är prisvärd , ingen av rätterna ligger över 200-kronorstrecket trots ingredienser som fasan, ren och marulk. När det gäller alkoholhaltiga drycker serveras endast cider, inget vin eller öl. Men när vi pratar cider pratar vi riktig cider, som verkligen smakar äpple och inte sötsliskig saft.

Efter en lång stunds vånda över menyn, beslutsångesten var stor det finns många rätter jag skulle velat smaka, valde vi till slut en galett med baconlindad marulk i hummersås och spenat och en med lammfilé, champinjoner,pesto och örtsås. Allt var väldigt vällagat och smakrikt, lammet blev vinnaren, galetten var fylld med stekta champinjoner och lammfilen låg ovanpå i en mustig och gräddig sås. Peston och örtsåsen kom i små burkar bredvid på tallriken, goda men nästan överflödiga, rätten har så mycket smak i sig. Sedan beställde vi förstås in efterättscrepes också, trots att magen vid det här laget var mer än full, också dessa maffiga och goda.

Då det fanns så mycket spännande rätter kvar på menyn med läckra smakkombinationer( ren och päron, fasan med plommon och cider)måste jag nog besöka detta ställe igen, och det gör jag gärna, för detta är ett perfekt krypin en ruggig höstkväll när man vill göra en resa i tanken till en liten fransk bykrog.

Restaurangen tar ingen bordsbokning så är man ett lite större sällskap kan det vara bra att vara ute i tid, man öppnar för middag kl 17 och stänger 21.30 på vardagar och 22.30 fred lörd. Det är även öppet för luncher.

Inga kommentarer: