torsdag 30 oktober 2008

Tips i förkylningstider


Det pratas mycket om allehanda superbär nu för tiden, en av dem heter Gojibär och kommer från Asien där de i Himalayas bergstrakter använts i hundratals år för dess hälsosamma egenskaper. Bären innehåller massor av mineraler, vitaminer, aminosyror och antioxidanter, fullproppade med nyttigheter med andra ord.


Gick förbi hötorgshallarna igår och köpte mig en påse med torkade Gojibär. Med 1 till 2 msk av bären per dag, tänkte jag att jag skulle vara rustad för att klara höstens alla förkylningsepidemier. Jag har alltid hört att man skall äta dem som de är, strö dem över filet på morgonen eller liknande. Men nu läste jag precis på internet, att de skall läggas i ett glas med kokande vatten, dra några minuter, och sedan drickas för att alla nyttigheter skall komma fram. Ja vem vet? Nya rön hela tiden.
Ett standard knep som jag alltid använder så fort jag känner av det minsta lilla förkylningstecknet, är att hacka en vitlöksklyfta, lägga i ett fullt glas vatten och sedan svepa. Gör man detta på kvällen kan jag berätta att doften i sovrummet på morgonen inte är att leka med, men vad gör väl det om den kan mota en förkylning vid dörren!

4 kommentarer:

Anonym sa...

Bra bloggat!

Lina Marklund sa...

Tackar!

bror sa...

jag kör på vitamin och mineral-tabletter , de har funkat hittils ;)

Gojibär sa...

Jag tycker inte det verkar särskilt smart att koka bären men det kanske bara är jag...

När gojibären hettas upp förstörs mycket av näringsinnehållet (C-vitamin bl.a.), så vad är då vitsen med att köpa dyra bär för dess exklusiva innehåll om man ändå ska sabba innehållet?

Ät du dem som de är, det är mitt tips. :)

Johanna